Άνθρωπος και Αρκούδα: Αγώνας για Συνύπαρξη

Το μεγάλο στοίχημα για την επιβίωση της αρκούδας στη χώρα μας είναι η εξασφάλιση των συνθηκών συνύπαρξής της με τους κτηνοτρόφους, τους γεωργούς, τις κοινότητες των ανθρώπων που ζουν και δουλεύουν στις ίδιες περιοχές όπου βρίσκει καταφύγιο το μεγαλόσωμο θηλαστικό

Οι αρκούδες, αιώνες τώρα, αγωνίζονται να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει από την παρουσία και τη δραστηριότητα των ανθρώπων. Επειδή οι φυσικοί πόροι περιορίζονται και τα άγρια θηράματα εξαντλούνται, οι αρκούδες έχουν μάθει να αναζητούν μεγάλο μέρος της τροφής τους ανάμεσα στα χωριά και τα χωράφια των ανθρώπων. Μελίσσια, σιτάρια και καλαμπόκια αποτελούν πια αναπόσπαστο μέρος της διατροφής τους.

Αυτές όμως οι επιθέσεις προκαλούν ζημιές και απώλεια εισοδήματος στους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας σύγκρουσης, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μπορεί να οδηγήσει στην εξόντωση της αρκούδας.

Επιπλέον, οι αρκούδες όλο και πιο συχνά πλησιάζουν σε κατοικημένες περιοχές σε αναζήτηση τροφής ή καταφυγίου, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους ανθρώπους της υπαίθρου.

Πιστεύουμε ότι η άμβλυνση αυτής της σύγκρουσης και η εξασφάλιση της συνύπαρξης αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την προστασία ενός σπάνιου είδους, όπως είναι η αρκούδα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s